Kaasplateau / Bruidskaastaart

Luxe Brood
Iedere dag krijgen wij vers brood aangeleverd van de warme bakker
(Zuur)desem
Zuurdesem- of desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten. Deze doen het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden. Bij het deeg maken wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Het allereerste brood, ongeveer 1500 jaar voor Christus, werd op deze manier gebakken. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijpe smaak. Desembrood is wat steviger dan gistbrood (gist geeft meer volume aan een brood).
Spelt

Vleeswaren
- Pata Negra (Iberico ham)
- Proscuitto di Parma (Parmaham)
- Jamón Serrano (Serranoham)
- Jambon d'Ardenne (Ardennerham)
- Bündnerfleisch
- diverse soorten salami.
Pata Negra / Iberico ham
Pata negra ("zwarte poot") is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken. De Ibérico varkens worden in het voorjaar met fris gras gevoed. In de zomer krijgen ze meel van een mengsel van gerst en tarwe te eten. En in de herfst, wanneer de eikels van de bomen vallen, krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. De varkens eten dan tot 10 kg eikels per dag en nemen in de laatste vier maanden van hun leven 800 gram tot 1 kg per dag in gewicht toe.Het vele bewegen en het voedsel zorgen ervoor dat het vlees een nootachtige smaak krijgt en dat er vet in het spiervlees wordt opgebouwd. Juist in het vet wordt de smaak geconcentreerd.Na de slacht wordt de ham (voor- of achterpoot )in een bed van zeezout gelegd en vervolgens opgehangen om te drogen in speciaal daarvoor bestemde ruimten. Het droogproces is langzaam en duurt 7 a 8 maanden. Tijdens het drogen verliest de ham ongeveer 35% van het oorspronkelijke gewicht. Daarna laat men deze hammen rijpen in ruimtes (meestal kelders) met een hoge luchtvochtigheid waar een bepaalde microcultuur van schimmels aanwezig is. Al deze stappen van bereiding zorgen voor de specifieke smaak. bron: wikipedia
Proscuitto di Parma
Parmaham of Prosciutto di Parma in het Italiaans is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, hetgeen betekent dat alleen die ham parmaham mag heten die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- er mogen geen conserveringsmiddelen of additieven gebruikt worden bij de productie; parmaham bestaat alleen uit vlees en zeezout;
- de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens;
- de varkens die voor de ham worden gebruikt moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen;
- een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas over blijft;
- de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn en
- mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden (vanwege het specifieke klimaat). bron: wikipedia
Bündnerfleisch
Deze specialiteit is genoemd naar de Zwitserse streek van herkomst en wordt vervaardigd van de keimagere delen van het rund. Het vlees wordt gezouten in combinatie met een (vaak geheime) kruidenmix en daarna maandenlang gedroogd in de buitenlucht boven in de bergen. Tijdens het drogen wordt het Bündnerfleisch in een houten vorm geperst waardoor het zijn uiteindelijke vorm krijgt. Eet het Bündnerfleisch bij kamertemperatuur in vliesdunne plakjes. Dan proef je de unieke kruidige smaak het best. bron: wikipedia

Noten & Zuidvruchten
De meeste noten hebben een verschillende tijd nodig om te branden. Van deze noten maken wij diverse mixen, o.a. Macadamia, Luxe noten, Cranberry en Fruit en Berry mix.
Wij verkopen alle noten ongebrand om zelf te kunnen verwerken in een salade of taart.
Ook kunt u bij ons terecht voor Japanse mix en kaaskoekjes.
Buitenlandse kaas
Ons assortiment buitenlandse kaas is zeer ruim te noemen.
Geitenkaas
Vers uit o.a. Rungis en Vlaanderen, wekelijks wisselend
- Florence: Belgisch rauwmelkse geitenkaasje van Karditsel. Zacht van smaak aan het begin van de rijping en karaktervol in een latere fase.
- La Bouyguette: Een rauwmelkse boeren geitenkaasje uit de Franse Midi-Pyrénées met een milde smaak.
- Valençay AOP: Franse rauwmelkse geitenkaas, met een lichte schimmellaag op de buitenkant.
Schapenkaas
- Pecorino: Italiaanse harde schapenkaas. Mild en pittig.
- Manchego: Spaanse rauwmelkse harde schapenkaas. 6 of 12 maanden gerijpt. Licht pikant en zoute van smaak.
- Roquefort AOP: Franse rauwmelkse zachte blauwschimmelkaas. Roquefort Société, Roquefort Papillon Noir of de handgemaakte Roquefort Carles.
Harde- en halfharde kazen
- Comté: Franse kaas uit de Jura met een romige, nootachtige smaak.
- Abondance: Rauwmelkse kaas met eigen appellation uit Haute-Savoie, aan de voet van de Mont-Blanc. Zacht, subtiel en smeuïg, met een vleugje hazelnoten in de finale.
- Zwitserse Emmentaler: Diverse varianten kaas, zoals grot gerijpt of reservé. Mild, zoet/fruitige kaas met hazelnootondertoon en een licht pittige indruk. Minimaal 3 maanden gerijpt. Zeer geliefd als kaas uit het vuistje of in de kaasfondue.
- Etivaz: Zwitserse bergkaas van koemelk. Een weldaad voor de smaakpapillen. Verkrijgbaar in diverse rijpingstijden van minimaal 135 dagen tot 30 maanden.
- Gruyère Alpage: Zwitserse rauwmelkse kaas met een eeuwenoude traditie. Romige pikante smaak en op de achtergrond een zweem van walnoot.
- Beaufort Alpage: Een vorstelijke telg uit de gruyèrefamilie. Deze typische bergkaas uit de alpen van de Franse Savoie is een geweldige dessert-kaas en geraspt over pasta of risotto een traktatie. De geur is fris en fruitig, heel puur.
- Appenzeller Surchoix: Zwitserse kaas van rauwmelkse volle koemelk, met een volle, rijpe, fruitig en pittige smaak. Niet alleen verrukkelijk uit het vuistje, maar ook uitstekend culinair te verwerken.
Kazen met wit gewassen korst
- Douceur du crémier: Een gepasteuriseerde Franse loopkaasje uit de Isère.
- Brie: Een regio ten zuidoosten van Parijs, waar veel soorten witschimmelkaas Brie gemaakt worden. De naam Brie is niet beschermd en mag eigenlijk overal geproduceerd worden. Elk met eigen karakter.
- Brie de Meaux: Ambachtelijke boerenbrie met herkomstbenaming. Mag uitsluitend in het departement Seine-et-Marne geproduceerd worden. De zuivel is strogeel, zacht, romig maar compact met een volle delicate geur.
- Brillat-Savarin: Normandische triple-crème kaas (75%) van volle ongepasteuriseerde koemelk. Zacht van structuur en extreem romig, bijna boterachtig. Doet het goed op de betere kaasplank voor de lekkerbekken. Soms wordt er ook subtiel wat truffel aan de kaas toegevoegd.
- Chaource: Volle koemelkse kaas uit de Champagne en rond Chablis. Weelderig van smaak, romig, zacht, fris en ruikt naar weidepaddenstoelen. De allerlekkerste worden gemaakt van rauwe melk oftewel 'au lait cru'.
- Camembert: Camembert heeft geen beschermde herkomstbenaming en mag dus overal geproduceerd worden. Echter, de originele ambachtelijke Camembert AOC is wel beschermd en wordt uitsluitend gemaakt in Normandië. Met een donslaag van witschimmel doet de geur denken aan een goede kaaskelder en smaakt een tikkeltje kruidig, aards en ziltig. Serveren op kamertemperatuur.
Kazen met roodgewassen korst
- Munster Kaas uit de regio Elzas en Lotharingen rond de stad Munster. Men kent diverse munstertypen: pasteurisé, thermisé, cru en fermier cru. De smaak is complex, romig met een doordringende geur.
- Epoisses Deze kaas uit de Bourgogne wordt tijdens het rijpingsproces regelmatig met Marc de Bourgogne gewassen en geeft epoisse zijn unieke, karakteristieke, pittige smaak. De geur is afhankelijk van rijpheid. Jonge kazen ruiken fruitig en aangenaam, oudere fors, pittig en doordringend.
- Langres Vroeger werd de jonge, verse Bourgondische kaas op plataanbladeren gedroogd en op stro gerijpt. De ingezakte bovenkant, de 'fontaine' wordt tijdens de rijping traditiegetrouw gevuld met wat Marc de Bourgogne, waardoor de drank in de zuivel trekt en zo een ware smaaksensatie geeft. De smaak is romig en zeer intens.
- Reblochon Kaas van rauwe koemelk uit de departementen Savoie en Haut-Savoie. De geur doet denken aan alpenweiden en -bloemen, maar ook aan boerenkelders. Reblochon wordt veelvuldig in de lokale keuken gebruikt bv: met gebakken ui, aardappelen, knoflook, verse kruiden en gesmolten Reblochon. Ook erg lekker als dessertkaas.
- Vacherin Mont d'Or Deze bijzondere rauwmelkse kaas wordt zowel aan de Zwitserse- als aan de Franse kant van de grens in de Jura gemaakt. Het rijpen vindt plaats op sparrenhoutenplanken en geeft de kaas een karakteristiek, harsachtig aroma. Vaak is de kaas extreem zacht en romig dat het uitgelepeld moet worden – een sublieme beleving voor de echte kaasliefhebber.
Blauwaderkazen
- Gorgonzola Gorgonzola is een rauwe koemelkse, gemarmerde, zachte kaas uit de omgeving van Milaan met een wit zuivel en de karakteristieke groen-blauwe dooradering. Zacht en romig in combinatie met zijn typerende scherpe, lekkere smaak. De smaakintensiteit varieert per leeftijd.
- Roquefort Roquefort is uit rauwe schapenmelk bereid, met de speciale schimmelculturen Penicillum roqueforti, gekweekt in brood. Door de rijping in de grotten van Roquefort sur Soulzon onstaat de speciale stevige, complexe en subtiele smaak.
- Stilton Een blauwader mammoetkaas van zo'n 30 kg uit het Engelse Nottinghamshire. De smaak is romig, rijk, complex en niet zo zout of bitter als sommige andere blauwschimmelkazen.
- Saint-Agur Koemelkse blauwschimmelkaas uit de Franse Auvergne. Veelzijdig te gebruiken in bladerdeeg, in quiches, op pizza's, door de pasta en tevens uitstekend geschikt als dessertkaas of zomaar bij de borrel.