Kaasplateau
Kaasplateau / Bruidskaastaart
Luxe brood

Luxe Brood
Iedere dag krijgen wij vers brood aangeleverd van de warme bakker
(Zuur)desem
Zuurdesem- of desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten. Deze doen het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden. Bij het deeg maken wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Het allereerste brood, ongeveer 1500 jaar voor Christus, werd op deze manier gebakken. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijpe smaak. Desembrood is wat steviger dan gistbrood (gist geeft meer volume aan een brood).
Spelt
Noten en zuidvruchten

Noten & Zuidvruchten
De meeste noten hebben een verschillende tijd nodig om te branden. Van deze noten maken wij diverse mixen, o.a. Macadamia, Luxe noten, Cranberry en Fruit en Berry mix.
Wij verkopen alle noten ongebrand om zelf te kunnen verwerken in een salade of taart.
Ook kunt u bij ons terecht voor Japanse mix en kaaskoekjes.
Vleeswaren

Vleeswaren
- Pata Negra (Iberico ham)
- Proscuitto di Parma (Parmaham)
- Jamón Serrano (Serranoham)
- Jambon d'Ardenne (Ardennerham)
- Bündnerfleisch
- diverse soorten salami.
Pata Negra / Iberico ham
Pata negra ("zwarte poot") is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken. De Ibérico varkens worden in het voorjaar met fris gras gevoed. In de zomer krijgen ze meel van een mengsel van gerst en tarwe te eten. En in de herfst, wanneer de eikels van de bomen vallen, krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. De varkens eten dan tot 10 kg eikels per dag en nemen in de laatste vier maanden van hun leven 800 gram tot 1 kg per dag in gewicht toe.Het vele bewegen en het voedsel zorgen ervoor dat het vlees een nootachtige smaak krijgt en dat er vet in het spiervlees wordt opgebouwd. Juist in het vet wordt de smaak geconcentreerd.Na de slacht wordt de ham (voor- of achterpoot )in een bed van zeezout gelegd en vervolgens opgehangen om te drogen in speciaal daarvoor bestemde ruimten. Het droogproces is langzaam en duurt 7 a 8 maanden. Tijdens het drogen verliest de ham ongeveer 35% van het oorspronkelijke gewicht. Daarna laat men deze hammen rijpen in ruimtes (meestal kelders) met een hoge luchtvochtigheid waar een bepaalde microcultuur van schimmels aanwezig is. Al deze stappen van bereiding zorgen voor de specifieke smaak. bron: wikipedia
Proscuitto di Parma
Parmaham of Prosciutto di Parma in het Italiaans is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, hetgeen betekent dat alleen die ham parmaham mag heten die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- er mogen geen conserveringsmiddelen of additieven gebruikt worden bij de productie; parmaham bestaat alleen uit vlees en zeezout;
- de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens;
- de varkens die voor de ham worden gebruikt moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen;
- een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas over blijft;
- de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn en
- mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden (vanwege het specifieke klimaat). bron: wikipedia
Bündnerfleisch
Deze specialiteit is genoemd naar de Zwitserse streek van herkomst en wordt vervaardigd van de keimagere delen van het rund. Het vlees wordt gezouten in combinatie met een (vaak geheime) kruidenmix en daarna maandenlang gedroogd in de buitenlucht boven in de bergen. Tijdens het drogen wordt het Bündnerfleisch in een houten vorm geperst waardoor het zijn uiteindelijke vorm krijgt. Eet het Bündnerfleisch bij kamertemperatuur in vliesdunne plakjes. Dan proef je de unieke kruidige smaak het best. bron: wikipedia